Det å bli født er en stor påkjenning for kroppen, og det er utrolig hvor mye et spedbarn tåler. Vi er laget for å tåle det enorme trykket vi utsettes for på vei ut av fødselskanalen, men noen ganger er belastningen ekstra stor. Slik som når kroppen kommer skjevt ut, eller har ligget veldig trangt i livmoren ( som ved seteleie) eller ved bruk av vakum eller tang. Spenninger herfra kan gi ulike plager hos det nyfødte barnet. Verst går det ofte ut over nakken, men det er mye annet som kan prege et nyfødt barn. På kort tid opplever barnet en enorm vekst, kroppsvekten fordobles på kort tid, og omtrent halvparten av alle barn faller eller blir mistet fra en større høyde i løpet av det første leveåret. Alle disse hendelsene kan lede til små låsninger og feilfunksjoner i ryggsøylen og kan påvirke barnets utvikling.
Vanlige plager å oppsøke oss for:
-
kolikk, kolikkliknende symptomer eller generell urolighet
-
asymmetrier/ “skjeve hoder”
-
problemer med nakkerotasjon eller favorittsider å kikke på
-
KISS problematikk
-
ammeproblemer/sugevansker
-
søvnproblemermotoriske problemer
-
problemer med å løfte hodet liggende på magen, krabbe eller gangproblemer
-
mage- og tarmbesvær/forstoppelse
Hva er positivt for barnet?
-
krabbing er essensielt for å stimulere hjerne, muskulatur og skjelett, men også for å trene opp koordinasjonen.
-
et barn som plasseres i en stilling, blir liggende slik til det blir flyttet. Varier stilling og plassering fra gang til gang. I sengen bør det legges på høyre og venstre side annen hver gang.
-
sørg for at synsinntrykk plasseres slik at barnet ikke ser i samme retning bestandig
-
ikke la barnet sitte for lenge i en babystol om gangen. 10-15 minutter er nok i begynnelsen.
-
når barnet ikke kan holde hodet selv, er det viktig å støtte bakhodet med hånden. Både når man løfter det og holder det i en sittestilling.
-
begynn så tidlig som mulig med “magetid” hver dag når barnet er våkent. La det ligge mye på magen for å løfte hodet og ryggen. Da blir ryggen og nakken sterk!